Na tem mestu vam profesionalni videograf Mihael Tominšek, snemalec z dolgoletnimi izkušnjami, svetuje s področja poročnega filma. Pripravi nasvet, da bi bila vaša poroka še popolnejša.

Imate zanj kakšno vprašanje? Pišite mu na info@organizirajsiporoko.si in potrudil se bo za vaš odgovor.

“Snemanje poroke je neponovljivo, zato vama zagotavljam edinstveno estetiko posnetkov, s katerimi bosta navdušila tudi sorodnike in svate. Prejela bosta izdelek, kateri ne razočara nikogar. Pare najbolj navduši zvok, ki je na ravni demo glasbene produkcije ter filmska pripoved, ki povzema energijo poročnega dne kot noben drug izdelek na trgu.”
Mihael Tominšek

20. DOLŽINA poročnega video filma

UVOD

Pogosto vprašanje parov je »Kako dolg film pa naredite«? Ker odgovor ni samo en mogoč, praviloma vprašam, kako dolg video si želita. In odgovori so različni. 
   »Midva bi imela vse«,
   »Ne predolgo, največ xx minut«,
   »Samo bistvo / najlepše«…


Ni pomembna dolžina, ampak vsebina.

Koliko pa naj bo poročni video zares dolg? Moj odgovor je, da tako dolg, da bo noter zajeto tisto, kar si želite imeti. Kaj je komu pomembno, mora najprej presoditi sam, ter ustrezno vnaprej informirati videografa, da bo dajal prioriteto pravilnim elementom. S tem bo imel lažje delo in bo izdelek hitreje končan, vajino zadovoljstvo ob ogledu pa bo večje. Kljub temu pa je poročni dan nepredvidljiv in kak dogodek ne zasluži takšnega časovnega obsega kot je bilo pričakovano, kateri drug pa ga zasluži več. Zato je bolje imeti fleksibilnejša pričakovanja glede dolžine kot pa fiksirati dolžino na vnaprej določen čas.

Želiva imeti celovit posnetek najine poroke. Z drugimi besedami, želita imeti vse od A-Ž. To pomeni, da bo nastalo cca. 5 ur izčiščenih posnetkov. To pomeni, da bo izdelek na vsaj štirih  DVD-jih, ali vsaj dveh Bluray-ih. To pomeni, da mora snemalec ves čas snemati. To pomeni, da zaradi zajema celovitega zvoka, kamere ne bo ustavljal, zaradi tekoče kamere pa le-te ne premikal, da bi bila tudi slika uporabna. V kolikor ne bo snemalcev več, bodo posnetki silno nezanimivi. Ali pa bo ob več snemalcih projekt dražji kot bi bilo nujno. Vajin snemalec bo na terenu 18 ur, zato bo proti večeru že vidno utrujen, kar bo botrovalo nižanju kakovosti izdelka. Pa res potrebujeta VSE? Nenazadnje si lahko to »vse« posnameta sama s kamero na stojalu povsem brezplačno. Čeprav že dolgo nisem doživel, pa je spomin še zelo živ na čase, ko je na višku zabave deževalo zahtev, kaj vse naj se še posname – nujno! Zahteve, podprte s korazci v roki, so bile pretežno za dogodke, za katere so potem udeleženci čez nekaj dni prvo vprašali, če sem dal »tisto« ven. Pred 20 leti je bilo tudi pričakovano, da ima snemalec v kameri vsaj 360 minutno (VHS) kaseto, še raje pa 420 ali celo 540 in to po koncu poroke (tja ob jutru), posneto preda ženinu. Danes se je trend obrnil in imeli bi celo poroko v 30 minutah ali manj. 

Želiva imeti poročni video dolg največ 30 minut. Ni problema. Pri izdelavi televizijskih programov so omejitve povsem vsakdanja reč. In krajšanje neusmiljeno. V kolikor se to »neusmiljenost« razume, je lahko poročni video dolg samo eno minuto. Pa vendar je potrebno nekaj več besed, da ne bo razočaranja pri prvem ogledu. Kaj se da povedati v eni minuti? Povedati praktično nič. Pokaže pa se lahko 20 kadrov, kar bo pomenilo, da se vsak bistven dogodek poročnega dne prikaže z enim kadrom. To jaz imenujem »gibljiva« fotografija. 30 minut torej: niz ključnih dogodkov poročnega dne, brez širšega konteksta. 

V poročnem video bi imela samo bistvene dogodke. Torej urejanje neveste in ženina, pa prihod svatov in prevzem neveste, šranga, civilni obred, špalir mladoporočencev, penina, golobi, cerkveni obred, petje, špalir s cvetjem, pogostitev, sprejem na zabavi, govor očeta, otvoritverni ples, prvi ples prič in svatov, igra, torta, kazen zaradi kraje šopka, snemanje podvezice, metanje šopka, metanje podvezice, pa še polnočni ples in zaključek. Če se to v video sestavi z vsaj malo navezujočega konteksta, potem smo na 120 minutah.

Pa res rabita imeti posneto VSE? Verjamem, da želita. Če želita imeti dokumentarni spomin na poročni dan, kaj vse se je zgodilo, potem je res najbolje, da nekdo izmed svatov dan beleži s svojo malo kamero. Ali pa več njih. Ali pa se najame najcenejšega snemalca na voljo. Pa bo hodil za vama in naredil zelo dolg dokumentarni video. Če pa želita estetiko, kakršno pričakujeta od fotografij, potem je potrebno videu nameniti veliko več pozornosti (in denarja), ali pa se osredotočiti na dolečen, vama najpomembnejši del. Naj bo to samo civilni obred, samo cerkvena poroka z mašo in zbornim petjem ali pa samo večerna zabava. Nekdo si želi samo zaigrane zgodbe v poročni obleki, ki se lahko naredi tudi na kak drug dan. Lahko pa videograf preko dne išče samo trenutke in to poveže v nek gibljivi “video album”, zmontiran na neko glasbo. 


Vir: Pinterest, 6. marec 2017

Pri pravilno zmontiranem izdelku je bojazen za dolgočasen video odveč.

Montaža videa lahko naredi dolg video tako zanimiv, da ne veš, kdaj sta minili dve uri ali pa tako dolgočasen, da se 15 minut vleče v nedogled. Z največjo gotovostjo trdim, da na trgu ni veliko poročnih montažerjev, ki bi vedeli kaj delajo. Montažo se razume samo kot tehnični postopek. Kot bi pesnjenje razumeli le kot pisanje na papir. V poročni videografiji pravi montažerji ne vidijo finančne motivacije, saj je plačila komaj za čas snemalca na poročnem dnevu. Zato se povprečna manipulacija videa omeji na krajšanje in morda montažo kratkega videa na glasbo, ki je pač še bolj skrajšana različica prejšnje. Za resen premislek, kako iz dolge celote narediti kratko celoto, seveda ni časa, niti znanja. Poročni videografi so praviloma samouki, ki se “uče” od drugih, ki se od drugih in tisti so se od drugih (in vsi izdelki so si na las podobni med seboj). Tako kot zna vsak slikati in pesniti … le redki pa iz tega naredijo umetnost. 

Bodoča nevesta seveda nima vpliva na veščino videografa. Tudi ne bo vedela, kaj je pod pojmom “montaža” mislil, ko ji je zatrjeval, da so njegovi videi zmontirani. Tehnično seveda najbrž so … kot vedno pa ima nevesta vpliv na izbiro. Pri tej več znanja pomeni bolj “srečno roko”. Več časa, ko se bosta posvetila lastnemu izobraževanju o (poročni) videografije, bolje bosta izbrala. Več časa, ko si bosta vzela za ogled preteklih del določenega videografa, bolj bosta lahko prepričana, da je njegov opus konstanten. To popolnoma drži tudi za izbiro fotografa! Namreč vsak lahko na splet predloži 20 dih jemajočih fotografij in 5 sanjsko upočasnjenih poročnih videov, zgoščenih iz najlepših posnetkov poroke (ali več njih). Ampak prav vse fotografije poročnega dne, kot tudi vsi deli videa, ne morejo biti sanjski. Vsako vreme, lokacija in okoliščine niso enako senzacionalni. Tu se izkažejo razlike. Kakšni so posnetki določenega ponudnika, ko okoliščine niso idealne. Ali drži visoko povprečje, kako se znajde v dežju ali megli: so mu nočna mora ali kreativni izziv? Pari so prehitro zadovoljni po ogledu nekaj kratkih posnetkov. 

V bodoče še o protokolu in o nerealnih pričakovanjih.
Uspešno izbiro poročnega videografa Vama želim!

Mihael Tominšek

Arhiv poročnih nasvetov: